Aspectes de la gestió cultural pública (I)

L’Administració Pública és, certament, un gestor cultural sui generis, amb unes característiques úniques tant per la seva configuració com pel paper què hi juga. Estic totalment d’acord amb el que exposa el Carlos Padrós quan diu que “es podria dubtar avui dia sobre si determinades manifestacions culturals subsistirien sense l’acció dels poders públics[1]. Des de la meva experiència personal com a gestor cultural en l’àmbit local he de dir que en aquest àmbit l’administració juga avui en dia un paper quasi imprescindible per tal de fomentar la cultura, des de la vessant de les obligacions de l’Administració pública, i per garantir el dret d’accés a la cultura, des de la perspectiva de dret ciutadà bàsic.

Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès. Font: web del teatre

Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès (Font: web del teatre)

Accions de suport a la programació local com les que duu a terme l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, la creació de la Xarxa Territorial de Centres d’Arts Visuals des de la Generalitat, programes com l’Escena 25, l’Apropa Cultura, l’esforç de molts tècnics culturals municipals per mantenir una programació amb poc cost econòmic però una gran qualitat (per exemple, el cas de Terrassa Arts Visuals o Can Castells Centre d’Art de Sant Boi del Llobregat)o la programació de certàmens tan rellevants com la Fira de Tàrrega, son pinzellades prou significatives de la importància del paper de l’administració en l’àmbit de la cultural.

Dit això, que resulta aplicable a la majoria de sectors de la gestió cultural municipal,  segons Vaquer Caballeria[2] són tres els elements que caldria per assegurar una actuació neutral de l’administració, a saber: autonomia, descentralització territorial/funcional i participació. En aquest sentit, creiem que a la pràctica l’administració pública com a gestor cultural és més invasiva del que seria desitjable. I l’element que desequilibra aquesta balança de la neutralitat és l’enfocament de les polítiques culturals concretes, la seva desviació o fins i tot, segons els casos, la seva total inexistència.

La política cultural en l’àmbit local s’entén com una eina per a aplicar un determinat programa cultural, que parteix d’un ideari polític (amb una visió cultura concreta que es vulgui desplegar), i que es tradueix en l’aplicació de dalt a baix d’unes directrius que precisament el que trenquen és el principi de participació del que parla en Vaquer Caballeria. Aquest exposa que cal donar participació en la “gestió de la pròpia comunitat”; però anem una mica més enllà: per parlar d’autèntica política cultural representativa i participativa caldria no només garantir la participació en la gestió sinó també en la configuració de les polítiques culturals concretes des del seu inici, a través d’eines de vegades tan simples com com qüestionaris de satisfacció a peu de teatre o sala, enquestes d’opinió, estudis de camp sobre preferències de programació, etc…

Creiem que en aquest punt hi ha una qüestió fonamental a tenir en compte: no es poden programar polítiques culturals si no es coneix la opinió dels destinataris d’aquestes, això és, els ciutadans i ciutadanes receptors, usuaris i receptor de les accions culturals públiques. Per dir-ho d’una altra manera, el gran oblidat en la configuració de les polítiques culturals públiques és, precisament, el destinatari d’aquestes que, alhora i per a més gravetat, és qui les finança.

[1] Padrós Reig, Carlos – Gestió cultural en l’Administració Pública – Ed. UOC, UdG, UIB Pg. 38

[2] Ibid. Pg. 39

Aquesta entrada ha esta publicada en Gestió cultural. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Aspectes de la gestió cultural pública (I)

  1. Retroenllaç: Crítica cultural (massa crítica?) | Ivan Serra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s