Una altra gala desencertada

A “Catalunya aixeca el teló” alguna cosa falla. Un any més se’n continua parlant, i no precisament bé. Jo vaig assistir en directe a la gala de l’any passat i recordo haver tingut les mateixes impressions negatives que les què llegit avui mateix en l’article del Bernat Ruiz Domenech a Núvol que duu per títol “Teletieta i la gala del teatre català” (piqueu l’enllaç per llegir-lo perquè val la pena) i amb el que estic totalment d’acord.

Cartell "Catalunya aixeca el teló"

Cartell “Catalunya aixeca el teló”

L’article del Bernat Ruiz comenta, entre d’altres coses, que l’explicació de la programació teatral 2015/2016 brilla per la seva absència, que dóna la sensació que a Catalunya només s’hi faran obres musicals ja que el teatre de diàlegs gairebé no apareix (aquest any només una petita mostra de l’obra “Amor & Shakespeare”; l’any passat una lectura de textos per part de primeres figures de l’escena actual), que s’hi destina una quantitat de fons públics que no queden del tot justificats vist el resultat de l’espectacle, el trist paper que juga TV3 en tot això,…. i molts més arguments que cauen pel seu propi pes.

Jo pensava que era una cosa de la gala de l’any passat, que jo hi havia anat pensant que em presentarien la temporada de teatre de “Catalunya” 2014/2015 i al final vaig sortir sense saber el nom ni d’una de les obres programades, donant-me la sensació alhora que Barcelona era sinònim de Catalunya per l’absència de referències als bons teatres repartits arreu del territori i amb moltes altres males sensacions al damunt. Vaja, que llegint l’article del Bernat he tingut de dejavu en negatiu, com si també hagués assistit a la gala d’aquest any, que només vaig enganxar de refilada per TV3 i sense parar-hi gaire interès degut al regust de la vivència de fa un any.

Gala "Catalunya aixeca el teló" 2014

Gala “Catalunya aixeca el teló” 2014

Faig una crida en positiu, constructiva, per tal que l’any vinent no es tornin a repetir els mateixos errors i per tal que la gala que s’anomena “Catalunya aixeca el teló” sigui una presentació seriosa (que no vol dir ensopida)  on els espectadors puguem motivar-nos i començar a obrir boca amb les obres de teatre (no només musical) que es programaran a “Catalunya” durant tota la temporada. I si la gala no ha de servir per això (els motius del plantejament de les gales del format actual se m’escapen, evidentment) és millor no llençar els diners públics i invertir-los en creació cultural o manteniment d’instal·lacions culturals, que estarien millor emprats.

A mode d’exemple i com a opinió molt personal, a la gala de l’any passat es va representar un medley del musical “Sister Act” i, després d’anar-lo a veure, no pagava la pena ni la seva presència a la gala ni la seva insistent publicitat.

Tan maco que seria, per exemple, que es fessin servir les obres teatrals en gira com a punt d’arrencada de la gala per repassar totes les poblacions teatrals de Catalunya i, estirant la veta, presentar les obres que s’hi representaran! Vaja, que de formes de fer-ho deuen haver-hi milers, però l’actual és un total desencert i, coincidint amb el Bernat, una manca de respecte als enormes professionals del teatre que tenim en aquest país. Aquesta gala no els fa honor, ni de lluny.

Ivan Serra

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Arts visuals i escèniques. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s