Com podem ajudar a fer cultura?

Centre d'art La Panera / Lleida

Centre d’art La Panera / Lleida

Hi ha moltes maneres de fer circular i de generar cultura, i estem acostumats a que siguin grans institucions (i de vegades no tan grans, les que ens defineixin, a través de les seves programacions, quin és el contingut del què denominem cultura, però no hi ha ningú que pugui definir el contingut de la cultura i dir-nos què és i què no és. Ningú. Malgrat tot, es fa.

Com podem incidir nosaltres en la generació de cultura? Gràcies a les xarxes socials, per exemple, hi ha centenars de pràctiques que podem seguir o fins i tot engegar per tal de posar en valor la nostra visió de la cultura. Fa pocs dies vaig seguir una proposta a Facebook, per exemple, que volia inundar la xarxa d’art, simplement penjant un quadre d’un artista que et proposava la persona que et precedia en la cadena. I així tu podies proposar els artistes que tu triaves a les persones que volien seguir la cadena. Art a Facebook, bona manera de fer cultura.

Cafè teatre Llantiol / Barcelona

Cafè teatre Llantiol / Barcelona

Aquesta té, però, molt poca incidència, hi ha d’altres que estan a l’abast de tots nosaltres i que poden fer servir per reivindicar l’art que nosaltres volem, no només els que ens imposen amb pràctiques culturals com ara el Barcelona Museum Pass, que només pretenen generar turisme, beneficis econòmics i que tenen en ment només el paràmetre quantitatiu, preocupant-se molt poc per la qualitat de les visites i per com aquest tipus de turisme de massa incideixi en la qualitat de la cultura del territori.

Ara ja fa dos anys, per exemple, que a través de la plataforma Change.org vàrem aconseguir, entre tots els que la signarem, que la petició de no tancament de Can Felipa Arts Visuals tirés endavant i l’espai continués la seva activitat. No estem tenint tanta sort

Lliberia 22 / Girona

Lliberia 22 / Girona

amb la petició de no tancament del programa Ànima33, entre d’altres coses, perquè ja s’ha fet servir la via de fet malgrat les veus en contra. No sempre es pot aconseguir tot, sobretot quan topem amb persones o institucions que, precisament, són les que es volen dir què són i que no són totes les coses de la nostra realitat, no només cultural. D’això se’n diu instrumentalització de la cultura, i per sort, hi han hagut oposicions ben fermes en contra d’aquest tipus de pràctica, com per exemple el Manifest de Barcelona d’aquest mateix any.

Què més podem fer? Doncs fer aportacions econòmiques a iniciatives i projectes culturals de les plataformes de micromecenatge, com ara Verkami, que acull tot tipus de propostes, ja siguin musicals, literàries, escèniques, pictòriques, etcètera. No ens les acabarem totes. Centenars de propostes a les que podem ajudar a ser una realitat cultural nova.

Encara més. Podem assistir als espectacles que ens proposem les petites sales de teatre o cinema per evitar tancaments com el del Teatre Guasch de Barcelona, els cinemes Lauren de Blanes o els Atlàntida de Manresa.

Cinema Catalunya / Terrassa

Cinema Catalunya / Terrassa

Podem signar peticions en per aplicar un IVA cultural reduït, podem assistir a espectacles culturals que ens interessin de veritat (i no perquè rebem un bombardeig mediàtic per anar-hi), podem llegir llibres interessants i passar-nos una estona a la llibreria per triar-los, podem fer córrer pel boca-orella aquelles propostes que ens han agradat i podem negar-nos a consumir propostes que no ens agraden. Estem en tot el nostre dret.

No anomenaré totes les formes de generar i promoure la cultura que tenim al nostre abast, que ja veieu que son moltíssimes, però ara mateix, per exemple, encara estem a temps d’emplenar l’enquesta (molt senzilla però efectiva) que l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) ha elaborat de cara a estructurar el debat d’aquest sector vers els canvis polítics que estan a punt d’esdevenir. No trigues més de 5 minuts en emplenar l’enquesta i, d’aquesta manera, donar la teva opinió sobre les prioritats de la cultura al nostre país.

Per acabar m’agrada recordar la gran reflexió darrera la ficció que recrea la pel·lícula “Un joc d’intel·ligència” pel que fa la capacitat de generar cultura que té la televisió i el seu poder de manipulació de les masses. Si en som conscients, perquè no hi posem remei?

 Ivan Serra

Aquesta entrada ha esta publicada en Gestió cultural. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s