William Turner o el pintor de la llum

Fa dies ja que em rondava pel cap fer el comentari d’un quadre al blog i donar així inici a algunes entrades més contemplatives i no tant reflexives, tot i que l’art en sí també és reflexió. Però de tant en tant, veure una imatge pot alliberar, pot relaxar i, fins i tot, pot suggerir. El primer que he escollit és un quadre que porta per títol “El naufragi” i és del pintor anglès William Turner (1775-1851), conegut amb el sobrenom del pintor de la llum, el qual va cultivar l’especialitat dels paisatges tot al llarg de la seva carrera, atorgant un gran prestigi a dita especialitat dins del món de la pintura.

El Naufragi (1805)_William Turner_Tate Gallery (Londres)

El quadre en qüestió el vaig veure per primera vegada, per casualitat, fent una col·lecció de llibres de grans pintors, una d’aquelles col·leccions que mentre les fas penses que no acabaràs mirant mai i quan arribes a tenir el darrer fascicle a les teves mans no saps on posar perquè cada volum ocupa un espai considerablement més gran que un llibre estàndard. De seguida, però, que vaig veure alguna de les làmines del fascicle dedicat a Turner vaig quedar captivat per l’enorme expressivitat del seu estil. Mica en mica, vaig consultar algunes pàgines més a la xarxa per veure més i més quadres d’ell, quedant-me sempre bocabadat amb el que contemplava.

Una de les facetes que m’impressionen més de la seva forma de pintar és l’aparent facilitat per transmetre la sensació d’un moment, ja es tracti d’una acció ràpida i caòtica o d’una tranqui-la posta de sol al capvespre, tant se val si passa a l’interior d’un edifici o al bell mig del mar; ho copsava tot a la perfecció i deixava l’instantània d’aquell moment en un llenç, molt abans de l’aparició de les càmeres fotogràfiques (detall més significatiu del que sembla).

En l’escena que reproduí Turner en aquest quadre del es pot observar el drama, la tragèdia de l’enfonsament d’un vaixell en una virulenta tempesta al bell mig del mar. Nàufrags intentant agafar-se desesperadament a la coberta, onades amenaçadores que sacsegen les naus sense treva, vaixells impotents en segon pla a punt de patir la mateixa sort… i una fina capa d’escuma boirosa que envolta tota l’acció d’aquella incertesa desconcertant que ens deixa sense saber el signe del desenllaç, encara que el puguem intuir. Diria que si observes bé el quadre, pots escoltar i tot el so aclaparador de l’onatge salvatge cruixint les fustes de les embarcacions, els crits desesperats del seus tripulants que intenten cercar un punt de subjecció per suportar les sacsejades constants, les ventades incansables que posen a prova la resistència de les veles, les esquitxades salades del mar sobre els rostres impotents dels mariners.

Turner ens transmet una escena desesperada i carregada d’acció de forma magistral, amb tots els matisos necessaris per percebre la sensació d’un naufragi per mal temporal. Fins i tot la composició del quadre, seguint una diagonal d’esquerra a dreta, ens fa reviure, sense adonar-nos, el moment precís des de dins de l’acció mateix, com si nosaltres fóssim els tripulants d’algun d’aquells vaixells que estan en segon pla i que contemplen l’enfonsament de forma impotent. El realisme oníric està servit.

Doncs bé, aquesta màgia és la que desplega Joseph Mallord William Turner en cadacún dels seus quadres, molts i molt diversos entre ells. Val la pena donar una ullada a algunes de les seves teles per donar fe del que pot arribar a fer un home davant una llenç en blanc.

Us adjunto un enllaç on podreu veure una àmplia galeria de quadres de Turner amb fitxes comentades: http://pintura.aut.org/SearchAutor?Autnum=11392

Ivan Serra

Aquesta entrada ha esta publicada en Arts visuals i escèniques. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s